Ανάδειξέ το – Κωνσταντίνος Λυντέρης

Ο Κωνσταντίνος Λυντέρης μας δίνει την πηγή έμπνευσής του για την ποιητική του συλλογή “Στους εγκρεμνούς της σκέψης” από τις εκδόσεις Ιωλκός!

Η συλλογή «Στους εγκρεμνούς της σκέψης» καθρεφτίζει το δαιδαλώδη δρόμο της σκέψης, όπου διακλαδώνονται διαρκώς παράδρομοι και δε γνωρίζει κανείς την αφετηρία και τον τερματισμό. Ίσως να μας περιμένουν κοιλάδες ευτυχίας κι ευλογίας, ίσως αντίθετα αδιέξοδα και γκρεμνοί. Αντί να φαντασιωνόμαστε είναι πλέον χρήσιμο, ενίοτε να προσεγγίζουμε τα όριά μας, να βουτάμε στις παγωμένες θάλασσες του νου, να κατεβαίνουμε στον ηφαιστειακό πυρήνα των παθών μας, να γευόμαστε τη δηλητηριασμένη σταγόνα των ορμών μας, που δε θα μας σκοτώσει αλλά θα μας δώσει γνώση. Κι έπειτα μ’ αυτή την εμπειρία συντροφιά να πορευόμαστε για όπου ο καθένας ποθεί. Ο δημιουργός έχει βρεθεί σ’ εγκρεμνούς σκέψης, τους βάδισε ισορροπώντας, ακροβατώντας, παραπατώντας και μέρος του συναισθήματος που γεννήθηκε κι εγκαταστάθηκε στην ψυχή του αβίαστα κι εν πολλοίς ακατέργαστα μετουσιώθηκε σε γράμματα, συλλαβές, λέξεις, στίχους. Ως προϋπόθεση της ακροβασίας η άσκηση, αποδεικνύεται τρανή και στην περίπτωση της σκέψης…

Ο Κωνσταντίνος Λυντέρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Σπούδασε παιδαγωγικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ενώ σε μεταπτυχιακό επίπεδο αντικείμενο συστηματικής μελέτης του αποτέλεσε η σχολική και η συμβουλευτική ψυχολογία, καθώς και η ψυχανάλυση. Από πολύ μικρός αγάπησε την ποίηση. Στα χρόνια των σπουδών του εξέδωσε το περιορισμένης εμβέλειας λογοτεχνικό περιοδικό «Ένωση» ως μια πρώτη απόπειρα έκδοσης έργων δικών του και άλλων δημιουργών. Ασχολείται από την εφηβική του ηλικία με τη συγγραφή ποιημάτων, παραμυθιών, θεατρικών έργων και διασκευών θεατρικών συγγραφέων, στίχων, ενώ αξιοποιώντας την ιδιότητά του ως μουσικού προβαίνει και σε μελοποίηση των στίχων του. Το 2006 εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Άνω Θρώσκω». Ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά κι εφημερίδες. Διευθύνει από το 1999 ιδιωτικό νηπιαγωγείο και ασκεί το επάγγελμα του παιδαγωγού της προσχολικής εκπαίδευσης. Τα τελευταία 10 χρόνια σκηνοθετεί και παρουσιάζει θεατρικά έργα με πρωταγωνιστές παιδιά νηπιαγωγείου σε κεντρικές σκηνές των Αθηνών.

Παρακολουθήστε το Ανάδειξέ το κάθε Τρίτη στις 21:00 από το SBC, είτε τηλεοπτικά, είτε διαδικτυακά www.sbctv.gr!