Ανάδειξέ το – Αγγελική Καθαρίου, Καθηγήτρια Μονωδός Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Μέλος ΣΕΕ

H Aγγελική Καθαρίου, είναι Α’ αντιπρόεδρος Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων και Διδάσκουσα Μονωδία στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και μιλάει στην Άννα Νικολαϊδη για το ξεχωριστό προσωπικό της έργο.

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Μελέτησε πιάνο με τον Ά.Γαρουφαλή και με τη Ν.Μπακοπούλου, από την τάξη της οποίας πήρε δίπλωμα με άριστα παμψηφεί το 1993. Τραγούδι σπούδασε στο Ωδείο Athenaeum-Maria Callas (τάξη Μ.Κρίλοβιτς) απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα παμψηφεί και α΄βραβείο το 1993. Με υποτροφία του Ιδρύματος Α.Σ.Ωνάσης τελειοποίησε την τεχνική της Φωνής στην Ιταλία με τους: Arrigo Pola, Ντίνο Εγκολφόπουλο, Dante Mazzola και Renata Scotto.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Παν/μίου Μακεδονίας και Διδάκτωρ του Παν/μίου του York. Συνεργάζεται με τα λυρικά θέατρα της βόρειας Ιταλίας, την Κρατική Όπερα του Ρήνου, το Carnegie Hall, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Concertgebouw, Μέγαρο Μουσικής της Μόσχας, Cité de la Musique (Παρίσι), Culturgest Hall (Λισσαβόνα), Ile-de-France Opéra et Ballet καθώς και με τα διεθνή φεστιβάλ Αθηνών, Μασσαλίας, Βουδαπέστης, Ferrara, Roque d’Anthéron, ερμηνεύοντας ευρύ λυρικό και συμφωνικό ρεπερτόριο – Ευριδίκη του Peri, Carmen, Falstaff, Beggar’s Opera και Phaedra του Britten, 9η Συμφωνία του Beethoven, Requiem του Mozart, Συμφωνία Ν.1 του Γ.Χρήστου – σε διεύθυνση των αρχιμουσικών Cl.Abbado, Θ.Αντωνίου, St.Bedford, J.Latham-Koenig, Μ.Λογιάδη, Α.Μυράτ, M.Plasson, Β.Φιδετζή, A.Zedda.

Οι ερμηνείες της περιλαμβάνουν μερικά από τα σημαντικότερα έργα του 20ου αιώνα: Le Pierrot Lunaire του A.Schoenberg, Folk Songs και Sequenza III του L.Berio, Ancient Voices of Children του G.Crumb, Le Marteau sans Maître του P.Boulez, Miss Donnithorne’s Maggot του Sir Peter Maxwell Davies, Stabat Mater του A.Pärt.

Η δισκογραφική της παρουσία περιλαμβάνει την πρώτη παγκόσμια παρουσίαση των 16 τραγουδιών του Ν.Σκαλκώτα (BIS), το Μάγο Έρωτα του De Falla (Naïve), το Melisma του Μ.Αδάμη (Naxos), τον Ερωτόκριτο και την Όπερα των Σκιών του Ν.Μαμαγκάκη, έργα των: Clotilde Rosa, Ντ.Κωνσταντινίδη, Γ.Ιωαννίδη, Ν.Αστρινίδη και τη μουσική του Alexandre Desplat για την ταινία “11’09″01 New York September 11”. Από το 2003 οργάνωσε και διδάσκει το μάθημα Φωνητική Εκπαίδευση του Ηθοποιού στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Παν/μίου Πελοποννήσου, ενώ από το 2010 είναι υπεύθυνη διδάσκουσα της Τάξης Ειδίκευσης Μονωδίας του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Παρακολουθήστε το Ανάδειξέ το κάθε Τρίτη στις 21:00 από το SBC, είτε τηλεοπτικά, είτε διαδικτυακά www.sbctv.gr!