Ανάδειξέ το – Φώτης Καλαμαντής, Δυστυχώς Απολύεσαι

Ο Φώτης Καλαμαντής μας λέει “Δυστυχώς Απολύεσαι”, μέσα από μία απολαυστική σειρά διηγημάτων του, από τις εκδόσεις Κριτική.

Εννιά διηγήματα που μοιάζουν με ταινίες μικρού μήκους σε ύφος νουάρ. Δεν υπάρχουν εδώ στοιχεία ρομαντικής διήγησης ή ξέγνοιαστων εφηβικών αναμνήσεων. Υπάρχουν καθημερινοί, αλλά και τόσο ξεχωριστοί χαρακτήρες του σήμερα· άνθρωποι που ζουν ανάμεσά μας περιχαρακωμένοι, αόρατοι. Άνθρωποι που ζουν εκρηκτικές ζωές, σε ακραίες συνθήκες «κρας τεστ», φροντίζοντας να μην τους βλέπουμε.

Ο συγγραφέας αποτυπώνει με οδυνηρή διεισδυτικότητα, κυνικό ρεαλισμό αλλά και απροσδόκητο χιούμορ τις συνέπειες της γενικευμένης κρίσης. Δεν στέκεται στις ξύλινες πολιτικές ανακοινώσεις ούτε στις στερεότυπες δημοσιογραφικές αναφορές. Εστιάζει στον σκοτεινό υποθάλαμο του εγκεφάλου, στους καμένους καναπέδες των ξεπεσμένων μπαρ της αθηναϊκής περιφέρειας, εκεί όπου φωλιάζουν οι πιο προσωπικές και απόρρητες ανθρώπινες σκέψεις κι επιθυμίες.

«…η ζωή σήμερα δεν ζητάει αφοσίωση, αλλά ετοιμότητα, δεν υπάρχει τίποτα, όλα είναι «μέχρι νεοτέρας», τίποτα σταθερό, κοιμάσαι με τον άλλο και ξυπνάς μόνος σου, καμιά χειρολαβή, κανένα κάγκελο, σαν να είσαι όρθιος πάνω σ’ ένα τραπέζι με ρόδες που μπορεί να κινηθεί απροσδόκητα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση κι εσύ πρέπει να κρατήσεις ισορροπία και δεν έχει σημασία αν αυτό μοιάζει με εφιάλτη, αφού είναι πραγματικότητα! Αλλά δεν μπορούσε να της τα πει αυτά, γυναίκα είναι και οι γυναίκες ζητάνε σταθερότητα…»

Από το διήγημα «Μια καλή δουλειά».

Παρακολουθήστε το Ανάδειξέ το κάθε Τρίτη στις 21:00 από το SBC, είτε τηλεοπτικά, είτε διαδικτυακά www.sbctv.gr!